Ode aan het Nederlands Landschap 2021

In 2021 gaat de Utrecht jazz archipel met het project ‘Ode aan het Nederlandse landschap’ langs de Nederlandse theaters, podia en de natuur in. Composities zijn geïnspireerd op de verschillende Nederlandse landschappen zoals o.a. het dijkenlandschap, de Hollandse waterlandlinie en De Veluwe. Klik hier voor een gedetaileerde uiteenzetting van de verschillende componisten en landschappen.

Natuurlijk bestaan er volop artistieke impressies van het Nederlandse landschap. Maar dan toch vooral in beeld en in woord. Het water in ons land neemt daarin zonder enige twijfel de meest prominente plek in. Tal van Hollandse meesters hebben vanaf de 16e eeuw ‘waterlandschappen’ op het doek gezet. Bovendien spannen “wij Hollanders” ons al eeuwen in om in die waterlandschappen een veilig bestaan te creëren. Na zijn bezoek aan de ‘droogmakerij’ De Beemster in Noord-Holland zou Voltaire gezegd hebben: “God schiep de wereld, maar de Nederlanders maakten Holland.” En iedereen weet wat Hendrik Marsman dichtte, “denkend aan Holland…”.   

Maar hoe vaak zijn die brede rivieren door oneindig landschap op muziek gezet?
Zeker, Leo Cuypers schreef de Zeelandsuite. Boudewijn de Groot bezong het Land van Maas en Waal. En De Dijk (what’s in a name?) zong: ‘Mooier dan nu (…) zullen wij niet aan de kant te kijken staan.’
Nu in 2021 een Ode aan het Nederlandse landschap wordt gebracht, past daarin naar ons idee ook een Aubade aan dat landschap. Met muziek van nu, voor dit project gecomponeerd.

 

De diversiteit van het Nederlandse landschap is terug te vinden in onze samenstelling en komaf. De band brengt jong aanstormend talent en gevestigde topmusici van de Nederlandse muziek bij elkaar. Afkomstig uit verschillende windstreken en muziekstijlen zijn zij geland in Utrecht en hebben ze zich verbonden in de Utrecht JazzArchipel.